مالیات بر ارزش افزوده
مالیات ارزش افزوده
ارزش هر محصول در مراحل مختلف تولید با توجه به اقداماتی که بر روی آن انجام می شود افزایش می یابد و این افزایش ارزش، ارزش افزوده نامیده می شود. مالیات بر ارزش افزوده نوعی از مالیات است که توسط فروشنده از خریدار کالا یا خدمات گرفته می شود. فروشنده ملزم است که علاوه بر مبلغ کالا یا خدمتی که ارائه می دهد، درصدی مشخص از کالا یا خدمت فروخته شده را هم از خریدار بگیرد و در نهایت و به صورت دوره سه ماهه به حساب سازمان امور مالیاتی کشور که نماینده دولت است واریز کند. این نوع از مالیات باید در طول زنجیره تولید یا واردات و تا توزیع نهایی محصول، از یک مرحله به مرحله بعد منتقل شود.
مالیات مصرف کننده نهایی
در واقع مالیات بر ارزش افزوده مالیاتی است که از مصرف کننده نهایی گرفته می شود. برای واضح تر شدن موضوع این مثال را در نظر بگیرید. شرکت تولیدی اقدام به خرید مواد اولیه می کند و مبلغ A تومان مالیات بر ارزش افزوده به فروشنده پرداخت می کند. سپس محصول خود را تولید می کند و آن را به فروش می رساند. شرکت باید علاوه بر قیمت محصول، مبلغ B تومان نیز بابت مالیات بر ارزش افزوده از خریدار بگیرد. در پایان هر مهلت دوره ای (پایان هر فصل)، تفاوت مالیاتی که از خریداران محصولات شرکت گرفته شده است با مالیاتی که خود شرکت برای خرید پرداخت کرده است محاسبه می شود. اگر مالیات دریافتی از مالیات پرداختی بیشتر باشد باید مازاد آن به سازمان امور مالیاتی پرداخت شود. اگر مالیات دریافتی از مالیات پرداختی کمتر باشد، شرکت از سازمان مالیات بر ارزش افزوده طلبکار می شود و می تواند تفاوت آن را استرداد کند یا به حساب دوره های بعدی انتقال دهد.
نرخ مالیات بر ارزش افزوده
قانون مالیات بر ارزش افزوده از سال 1387 در ایران اجرایی شده است. در سال اول نرخ این نوع مالیات 3 درصد بوده است و به مرور در سال های مختلف افزایش یافته است. نرخ مالیات بر ارزش افزوده برای سال 98، طبق قانون9 درصد در نظر گرفته شده است که 6درصد از آن سهم مالیات و 3درصد از آن سهم عوارض شهرداری می باشد که مطابق با ماده 12 قانون مالیات برارزش افزوده برای کالاها و خدمات مندرج در این ماده استثنا در نظر گرفته شده است و دارای معافیت مالیاتی می باشد.
گواهی ارزش افزوده
گواهی ارزش افزوده برای انجام امور مالی مربوط به مالیات بر ارزش افزوده از طرف سازمان امور مالیاتی صادر می شود. خریداران باید هنگام خرید، این گواهینامه را از
فروشنده درخواست کند.برای درخواست گواهینامه مالیات بر ارزش افزوده و یا پیگیری کلیک کنید.
اظهارنامه مالیات ارزش افزوده
بر اساس قانون ،مودیان باید پایان هر فصل از سال ( دوره سه ماهه) اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده خود را اعلام نمایند که در این اظهارنامه جمع کلیه فاکتور های خرید و فروش دوره سه ماهه خود مشخص و به سازمان ارسال می نمایند.
آیا عدم پرداخت مالیات بر ارزش افزوده جریمه دارد؟
اگر مودی مالیاتی برای پرداخت این گونه مالیات اقدام نکند، علاوه بر پرداخت اصل مالیات باید جریمه دیرکرد را هم پرداخت کند. مقدار جریمه بر اساس نوع تخلف متفاوت خواهد بود. مودیان در پایان هر فصل به مدت 15 روز فرصت دارند تا به سامانه ارزش افزوده مراجعه کرده و اظهارنامه ارزش افزوده را تکمیل ، ارسال و در صورت بدهی اقدام به پرداخت نمایند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.